visopsys.org

Visopsys Forums
It is currently Wed Jan 17, 2018 10:21 am

All times are UTC




Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 
Author Message
 Post subject: Debugging Visopsys with QEMU
PostPosted: Thu Dec 18, 2014 6:49 pm 
Offline
User avatar

Joined: Tue May 20, 2014 5:19 pm
Posts: 80
I've been putting posts in a "pcnet..." network thread on the forum, about issues related to debugging Visopsys with QEMU. That's obviously off-topic for that thread, and it's especially bad since I tend to be verbose.

I've started a little Wordpress page to upload info about the debug process. WP allows for screenshots, and those hopefully can be informative, or could perhaps spark the interest of viewers to take a closer look.

https://myprogrammingmiscellany.wordpress.com/

Andy: If you prefer not to have another link to your site, let me know. I'll drop it the link. (Good press though :-) As I said, this is just fun for me.




-Ron


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Debugging Visopsys with QEMU
PostPosted: Sat Dec 20, 2014 3:53 pm 
Offline
User avatar

Joined: Tue May 20, 2014 5:19 pm
Posts: 80
I've started to get deeper into the kernel with the Qemu/Gdb/Emacs debugging, as shown here:

http://myprogrammingmiscellany.wordpres ... ls-part-4/

What I'm finding is that the Qemu+FreeBSD environment is working fabulously with the APIC-enabled kernel. On Debian Wheezy, I usually can't get far enough along to do any network debugging. So, I guess the first question to ask is "Is it really the APIC stuff that's causing the issue?" I need to swap all the debian host stuff out for a No-APIC ISO and kernel and see if it's still a problem there. The second question to ask is "Why would a different host and/or Qemu version make a difference?"

So, for the time being, I'll continue to use the FreeBSD host to go further with the debugging experiment, and do some investigating on Debian to see if it's really the APIC version that's the trouble there.

- Ron


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Debugging Visopsys with QEMU
PostPosted: Sat Dec 20, 2014 4:13 pm 
Offline
User avatar

Joined: Tue Nov 16, 2010 7:20 pm
Posts: 460
That's really helpful, thanks Ron. I've been distracted for the last few days, trying to fix a few more little bugs ahead of the 0.76 release. I want to get this Qemu+APIC thing figured out as well, so whatever your investigation/fixing turns up, that will speed things along. Good stuff.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Debugging Visopsys with QEMU
PostPosted: Sat Dec 20, 2014 4:40 pm 
Offline
User avatar

Joined: Tue May 20, 2014 5:19 pm
Posts: 80
andymc wrote:
That's really helpful, thanks Ron. I've been distracted for the last few days, trying to fix a few more little bugs ahead of the 0.76 release. I want to get this Qemu+APIC thing figured out as well, so whatever your investigation/fixing turns up, that will speed things along. Good stuff.


Great! Can't wait for the .76 release!

I'm referencing Visopsys on the WP page, and in some screenshots, and point from there to here with some links (visopsys.org). There's a notation there that list you as the author/owner of visopsys. Is that OK with you?

- Ron


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Debugging Visopsys with QEMU
PostPosted: Sat Dec 27, 2014 7:27 pm 
Offline
User avatar

Joined: Tue Nov 16, 2010 7:20 pm
Posts: 460
It's pretty cool to see all that stuff on your page, and thanks for the kind words :animals-chicken: :animals-frog: :animals-chimp: :animals-gerbil:

Version 0.76 is released. I decided not to delay the release until the Qemu problems were resolved -- too many other fixes would be delayed. But I do plan to do at least one more fixes-only release (0.77) relatively soon, before I unleash 0.8.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Debugging Visopsys with QEMU
PostPosted: Mon Dec 29, 2014 10:44 pm 
Offline
User avatar

Joined: Tue May 20, 2014 5:19 pm
Posts: 80
andymc wrote:
It's pretty cool to see all that stuff on your page, and thanks for the kind words :animals-chicken: :animals-frog: :animals-chimp: :animals-gerbil:

Version 0.76 is released. I decided not to delay the release until the Qemu problems were resolved -- too many other fixes would be delayed. But I do plan to do at least one more fixes-only release (0.77) relatively soon, before I unleash 0.8.



Thanks Andy. I'll check it out. Glad you liked the "review" on WP. The weird thing is that my statcounter does not show any visitors (other than myself). You may have been on another web site!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Debugging Visopsys with QEMU
PostPosted: Fri Jan 02, 2015 12:54 am 
Offline
User avatar

Joined: Tue Nov 16, 2010 7:20 pm
Posts: 460
I went to the site and visited each of the Visopsys posts, I think! :shifty:


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 

All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group